Hollandse polders

 

De eerste vond er subiet de doodDe tweede leed er grote nood
De derde pas had er zijn brood

 

Dit is het verhaal van de scheppers van Nederland en van het lot van de vele duizenden pioniers die modderig onland tot een mooi en welvarend landschap maakten. Het is het verhaal van molens, stoomgemalen en andere hightech toepassingen, van de zestiende eeuw tot nu. Willem van der Ham schrijft over de totstandkoming van werelderfgoed De Beemster, het gigantische Haarlemmermeerproject, de droogmaking van de Zuiderzee én vele honderden andere polders.

Stuk voor stuk haast bovenmenselijke ingrepen in het landschap. Wat duidelijk wordt, is dat de eerste inpolderingsprojecten het karakter hadden van een sprong in het diepe, maar dat later niets meer aan het toeval werd overgelaten. Aan de hand van tientallen historische kaarten en illustraties ontsluiert Van der Ham de schoonheid van het polderlandschap.


Hollandse polders
  

Over de auteur

Dr. Willem van der Ham is werkzaam als zelfstandig publicist en onderzoeker. Hij schreef onder meer de geschiedenis van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Rijkswaterstaat. Eerder verscheen van zijn hand Verover mij dat land (2007), de levensbeschrijving van ingenieur Cornelis Lely.