Reuzenarbeid

Ik neem u mee in deze bijzondere collectie van de eerste Nederlandse landschapsfoto’s en vertel u het verhaal van ons land. Een blik op Nederland zoals u het nog nooit eerder heeft gezien.

Reuzenarbeid brengt op unieke wijze de geschiedenis van de bouw van het moderne Nederland in de periode 1861 – 1918 in beeld. Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd.

Overal in het land gonsde het van de bouwactiviteiten. Er kwamen nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen tot stand. De aanleg van het Noordzeekanaal verbond Amsterdam rechtstreeks met de zee. Ook Rotterdam kreeg een Nieuwe Waterweg. In Nederland lag ’s-wereld grootste sluis en Europa’s grootste spoorbrug. Er werd ‘reuzenarbeid’ verricht. De Nederlandse aannemerij werd een volwassen bedrijfstak.

Op het moment dat de fotografie nog in de kinderschoenen stond, nam de minister het besluit de bouw van rijks openbare werken vast te leggen. De beste fotografen van die tijd werden ingeschakeld. Willem van der Ham heeft deze bijzondere collectie eerste Nederlandse landschapsfoto’s herontdekt en voor vertelt daarbij het verhaal van het ontluikende land.

'Ik vind het zeer belangrijk dat deze bijzondere foto’s onder de aandacht van de Nederlanders worden gebracht.
De cultuurhistorische waarde ervan is enorm. Het is mooi om die te verbinden met de maatschappelijke en ruimtelijke opgaven waarvoor Nederland nu staat. Het investeren in de toekomst was toen van groot belang en nu al evenzeer.'
Bas Jonkman hoogleraar Waterbouw TU Delft

Met bijdragen van Anneke van Veen, Maartje van den Heuvel, Mieke Jansen en Mattie Boom.

Meer informatie | Bestel dit boek online.