De mooiste recensies

De mooiste recensies zijn de reacties van lezers. Zo bevond ik mij in een gezelschap dat het gemaal Abraham Kroes bezocht toen de beheerder van dat gemaal Harry Berkouwer, zonder dat hij wist dat de schrijver zich in het gezelschap bevond,  ons vertelde dat hij een prachtig boek had gelezen. Zijn vrouw zei: “Harry wat gebeurt er nou? Je leest anders nooit en nu ben je niet uit het boek weg te slaan.” Het bleek te gaan om mijn biografie van Johan van Veen, ‘Meester van de zee’.

 

Anne-Karin Guijt-Holleman mailde mij over ‘Ooggetuigen van de Watersnood 1953’

 

Wat een geweldig boek heb jij geschreven..

Ik ben erg onder de indruk. Je blijft lezen en het is alsof ik er zelf bij ben..

Zoals je weet verdiep ik me al heel lang in alles wat met de ramp te maken heeft en het  persoonlijk leed treft een diepe wissel op me.

Als ik jouw boek lees, is het alsof ik het zelf meegemaakt heb.

 

Speurend naar een leuk adres op het eiland Wieringen kwam ik dit tegen:

 

De kleinzoon van Cornelis Lely logeerde in villa Nieuwland. Zijn grootvader Jan, directeur van de Maatschappij tot Uitvoering van de Zuiderzeewerken,  woonde in het nabijgelegen villa Waterkeer. Deze moest natuurlijk bezocht worden. Op de site staat:

Dit was de opmaat voor een bijzonder verblijf. Dhr. Lely opende voor ons de deur van Villa Waterkeer, die wij met elkaar mochten bezichtigen. Een feest van herkenning, vooral met de details uit Villa Nieuwland en met des te meer lading omdat wij daar met een nazaat van Ir. Lely op bezoek waren.

Alsof dit nog niet genoeg was kregen wij twee weken later met de post van dhr. Lely en zijn vrouw twee schitterende boeken, waarvan één de biografie over Cornelis Lely, ‘Verover mij dat Land’, van Willem van der Ham. Binnenkort siert dit boek de bibliotheek van Villa Nieuwland, maar het is zo mooi, ik houd het nog even voor mezelf. Ter herinnering aan een bijzondere ontmoeting die wij te danken hebben aan een bijzonder pand, Villa Nieuwland!

 

In zijn boek Polderkoorts noemt Emiel Herkens mijn boek ‘Verover mij dat land’ een ‘uitstekend boek’, waardevoller dan andere boeken die over Lely zijn verschenen, omdat het boek het leven van Lely zo mooi combineert met de geschiedenis van de Zuiderzeewerken.