Over de auteur

Willem van der Ham

Willem van der Ham werd in 1958 in Den Haag geboren. Hij studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na de afronding van zijn studie in 1985 werd Van der Ham freelance journalist. Hij was speciaal medewerker van Intermediair en schreef voor NRC Handelsblad, Het Parool, de Volkskrant en verscheidene andere kranten en tijdschriften.

Kind in huis, dat in 1986 verscheen ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van een Rotterdams kinderhuis, was zijn eerste boek.

In 1990 trad Willem van der Ham in tijdelijke dienst van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen met als opdracht om samen met dr. Hans Knippenberg onderzoek te doen naar de geschiedenis van het ministerie van Onderwijs (Kunsten) en Wetenschappen.

In 1993 trad hij in tijdelijke dienst bij de Stichting Historie der Techniek, een aan de Technisch Universiteit Eindhoven gelieerde instelling, met als opdracht de geschiedenis van Rijkswaterstaat te bestuderen. De onderzoeksgroep stond onder leiding van prof. dr. ir. Harry Lintsen en bestond verder uit Marie-Lousie Ten Horn-van Nispen, Eric Berkers en Toon Bosch. Van der Ham en Bosch schreven op basis van dit onderzoek Twee eeuwen Rijkswaterstaat.

In november 1999 promoveerde hij aan de TU Delft op de dissertatie Heersen en beheersen, Rijkswaterstaat in de twintigste eeuw. Ook in de Geschiedenis van de Techniek in de twintigste eeuw, een project van de Stichting Historie der Techniek met een zevendelige boekenserie als eindresultaat, zijn de resultaten van zijn onderzoek verwerkt.

In 1999 besloot hij zijn werkzaamheden als zelfstandig onderzoeker en publicist voort te zetten.

  • Lezingen
    Willem van der Ham geeft lezingen over de geschiedenis van waterstaat en infrastructuur.

    Lees meer
  • Adviezen
    En als jullie vroegen, zoals alle klassen bij geschiedenis vragen: Wat heeft geschiedenis voor zin? Waarom geschiedenis? Waarom het verleden? Lees meer
  • Onderwerpen en thema's

    Willem van der Ham is wetenschappelijk onderzoeker en schrijver.

    Lees meer